Lingonbröd med vete och skållad råg


 
Här kommer ett recept på ett lingonbröd bakat på vetemjöl och skållad råg. Jättegott och mustigt. Ät det gärna nygräddat med smör, ost och marmelad. Passar också utmärkt att rosta som frukostmacka.
 
Deg
3 dl vatten
30 gram jäst
1 msk salt
1 msk smör
12 dl vetemjöl
1 dl lingon
 
Skållning
3 dl vatten
3/4 dl rågmjöl
 
Koka upp vatten och häll över rågmjölet. Rör om med visp och låt svalna. Blanda sedan skållningen med vattnet, smulad jäst, salt, smör och vetemjöl. Kör i hushållsassistent i 10 minuter. Blanda sist i lingonen. Degen kan vara lite klibbig men det ska den vara. Täck med handduk och låt jäsa i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Knåda till runda bullar och forma sedan till lite avlång form. Lägg på bakplåtspapper och jäs i 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt en långpannan i nedre delen av ugnen. Strö lite mjöl på bröden och snitta med en vass kniv. Sätt in bröden i ugnen. Häll på ca 1/2 dl vatten i långpannan och sänk värmen till 200 grader. Ta ut långpannan efter ca 5 minuter. Grädda bröden i 30-35 minuter. Innetemperaturen ska vara ca 96 grader. Ta ut bröden och låt svalan på galler.
bröd, lingonbröd, vetebröd, skållad råg