Grön ärtsoppa med pepparrotscreme fraiche

Eftersom jag somnade i soffan igår missade jag att lägga ut receptet på ärtsoppan jag gjorde igår. Grön ärtsoppa är supergott och superenkelt! Något du svänger ihop på en kvart. Passar perfekt de där stressiga dagarna när du vill äta nåt nyttigt men undvika snabbmaten. En klick pepparrotscreme fraiche piffar till den lite extra. Har du lite mer tid är det naturligtvis gott med pannkakor eller plättar till efterrätt men det funkar också bra att servera soppan med något gott bröd, pålägg och lite grönsaker.
 
600 gram frysta gröna ärtor
olivolja
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
 
Fräs lök och vitlök i olivolja. Lägg i ärtorna,häll på vatten  och vin och smula i buljongen. Låt koka några minuter. Mixa med stavmixer och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar.
 
1 burk créme fraiche
1 msk riven pepparrot, eller mer om du vill ha mer smak
salt och peppar
 
Rör ihop och servera en klick i soppan!
 
 
 
 
 
 
Ärtsoppa, grön ärtsoppa, pepparrot, créme fraiche, soppa, vardagsmat, snabbt och enkelt

Marockansk couscoussallad med ugnsbakade harissamorötter

Underbar kväll igår på altanen med vänner. Har inte varit många såna i år, tyvärr. Trots att det blev lite kyligt när det mörknade, gav vi inte upp. Vårt grymma egensnickrade bord med plats att elda i mitten hjälpte förstås till. Och några glas rödvin och en varm kofta😉
 
Jag bjöd på grillade kycklingspett, karré,  marockansk couscoussallad med ugnsbakade harissamorötter, yoghurtsås, en paprikasås och libabröd. Älskar de marockanska smakerna med mycket spiskummin, vitlök och harissa. För er som inte vet är harissa en stark kryddblandning.  Man kan kan göra den själv men den finns också att köpa färdig på tub. Ni måste bara testa den här salladen. Matig, kryddig och supergod! Servera den ljummen till grillat, gärna kyckling. Gjorde en marinad på pressad apelsin, olivolja, vitlök, spiskummin, honung, sambal oelek, salt och peppar.
 
Marockansk couscoussallad med harissamorötter:
 
600 gram morötter i stavar
2 rödlökar i klyftor
3 msk olivolja 
1/2 msk Harissa 
1 tsk spiskummin
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 tärnade avokados
1 dl sultanrussin
1 dl valnötter
Lite flytande honung
Lite hackad färsk mynta
 
3 dl couscous, gärna fullkorn
 
Dressing:
 
1/2 dl tahine (sesampasta)
1/2 dl pressad apelsinjuice
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 tal flytande honung
salt 
 
Lägg morötter och lök i en ugnsfast form. Blanda ihop olja, harissa, salt, spiskummin och honung och häll över. Blanda och rosta i ugn, 200 grader i 30 minuter. 
 
Under tiden gör du couscousen enligt anvisning på förpackningen. Smula gärna en buljongtärning i vattnet när det kokar upp, det blir godare. När den är klar rör du i en klick smör och ställer åt sidan.
 
Blanda ihop dressingen och smaka av med salt.
 
Rosta valnötterna snabbt i stekpanna. Ringla över lite honung, rör runt och ställ åt sidan.
 
Blanda morötterna med couscousen på ett stort fat. Lägg i avokadon och russinen. Blanda. Ringla över dressingen. Toppa med valnötterna och färsk mynta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marocko, marockanskt, morötter, couscous, harissa, harissamorötter, sallad

Raggmunk med knaperstekt fläsk och hemkokt lingonsylt

Igår hann jag äntligen med mina efterlängtade raggmunkar. Tänkte laga dem redan i förrgår men då blev det ju sushi som ni vet. Raggmunk är otroligt gott tycker jag och de blir inte sämre med knaperstekt bacon och lingonsylt. Och så här efter sommaren. med mycket grillat och sallader så kan jag bli väldigt sugen på husmanskost. Ofta är det lite underskattat också, tycker jag. Är kanske inte lika spännande som pho eller ramen men inte sämre för det. Och är det något jag gillar så är det kontraster. Att äta indiskt ena dagen, italienskt den andra och hemlagad kalops den tredje. Så mitt tips för dagen är väl kanske att ta upp någon gammal klassiker. Fråga mamma om hennes bästa recept på dillkött eller varför inte testa mina raggmunkar:-)
 
Jag använder mig av ett klassikt recept på raggmunk, typ detta:
 
http://www.koket.se/raggmunkar-med-flask 
 
Men...jag brukar blanda i 1 riven gul lök för lite extra smak. Testa gärna!