Vegetarisk gryta med indiska smaker

Som ni redan vet så förespråkar jag en varierad veckomatsedel, vilket också innebär en del vegetariska rätter. Det finns otroligt mycket man kan laga som inte innehåller varken fisk eller kött men det är såklart en utmaning att lära sig att göra det..och att hitta bra recept.
 
Just linser tycker jag är toppen att använda. Jättegott och enkelt att variera i olika grytor och soppor. Att laga vegetarisk med indiska smaker tycker jag är extra tacksamt eftersom det indiska köket innehåller så mycket grönsaker. Det blir också väldigt gott med alla mustiga kryddor. 
 
Så idag kommer ett recept på en av mina favoriter, en vegetarisk indisk linsgryta med tikka marsala. Den är naturligtvis allra godast med hemgjord tikka pasta men en stressig onsdag med hungriga barn är det ibland ok att ta till en och annan genväg😉 
 
 
2 msk rapsolja
1 hackad lök 
2 hackade vitlöksklyftor 
2 msk tikka marsala pasta 
4 dl röda linser 
1 burk krossade tomater 
1 burk kokosmjölk 
Salt och peppar
Hackad färsk koriander 
 
Fräs lök och vitlök i olja.  Lägg i kryddpastan och linserna och rör om. Häll på tomaterna och kokosmjölken. Salta och peppra. Låt puttra tills linserna är mjuka. Späd med lite vatten om det blir för tjockt.
 
Servera med morotsstavar frästa i olja, vitlök och persilja, en nypa socker, salt och peppar... och ris om man vill. Lite sambal oelek är också gott till.
 

Höstens bästa gulaschsoppa

Nu när hösten närmar sig blir jag nästan alltid sugen på soppor av olika slag. Soppa är toppen tycker jag.  Du kommer troligtvis hitta många recept på just soppor här på bloggen i höst och om du inte brukar laga soppa så ofta, testa! Gott, nyttigt och dessutom väldigt billigt.
 
Först ut är min gulaschsoppa. Finns oerhört många varianter på denna ungerska soppa men min har några ingresidenser som ger den just den karaktär jag gillar....kummin, citronzest och rökt paprika.
 
 
500 gram ekologisk blandfärs
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 hackad paprika
4 potatisar i tärningar 
1 burk krossade tomater
2 tsk socker
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk hel kummin. Stöt den gärna lite i mortel
Skalet av 1/2 citron, rivet
3 lagerblad
Lite cayennepeppar
1 liter vatten eller 8 dl+2 dl öl om man har det hemma
Rikligt med salt
Peppar
 
Frätt lök och vitlök lätt i olja. Lägg i köttfärsen och stek tills den fått lite färg. Häll på alla kryddor. Salta och peppra. Häll på krossade tomater, vatten och eventuellt öl. Häll i socker och citronskal. Lägg till sist i potatisen och lagerbladen och lägg på locket.  Låt puttra ca 20 minuter. Soppan blir godare ju längre du kokar den och ännu godare dagen efter.