Jordärtskockssoppa med timjan och bacon

Här kommer ännu ett recept på en god soppa. Krämig jordärtskockssoppa smaksatt med timjan och citron, toppad med knaperstekt bacon. Toppen som middag mitt i veckan eller som förrätt till trerättersmiddagen för vännerna.

4 personer

500 gram jordärtskockor
3 potatisar
2 hackade vitlöksklyftor
Olivolja
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
Rivet skal av 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Färsk timjan
 
1 paket bacon

Skala och dela jordärtskockorna och potatisen i små bitar. Fräs vitlöken i olivolja och lägg i jordärtskockorna och potatisen. Häll på vin, buljong och vatten. Låt puttra tills de mjuknar. Mixa och häll på grädde. Koka upp igen och smaka av med salt och peppar. Riv i citronen och lägg i lite hackad färsk timjan.

Servera med lite knaperspekt bacon i små bitar.

Mustig tomatsoppa

Nu är det dags för soppa igen:-) Jag som älskar soppa. älskar det ännu mer när termometern står på 5 grader och regnet öser ner. En enkel och god soppa, som de flesta barn brukar gilla, är tomatsoppa. Just detta recept är på en snabb variant med krossade tomater på burk som bas. Jätteenkelt och gott. Toppa med riven parmesan så blir det ännu godare:-) Vill man ha den lite matigare kan man lägga i lite pasta. Annars föredrar jag att servera den med ett gott surdegsbröd med en lagrad ost och lite ekologisk paprika på.
 
 
 
Tomatsoppa 4 personer
 
2 hackade gula lökar
2 hackade vtlöksklyftor
Olivolja
2 burkar krossade tomater
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 buljongtärning, gärna grönsak
1 tsk torkad timjan
2 tsk socker (kan behövas mer beroende på tomaterna)
1 dl grädde
Färsk basilika
Salt och peppar
 
Fräs lök och vitlök med timjan i olivolja. Häll på tomater, vin, vatten, socker och buljong. Låt koka ca 15 minuter. Mixa och häll i grädden. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda sist i lite hackad färsk basilika om du har hemma. Servera med lite riven parmesan på toppen! 

Hemgjord citronsaft

Tänker ofta att jag borde göra egen saft oftare. Det är sååå enkelt och sååå mycket godare än köpt. Och så kan man variera mängden socker lite om man vill, vilket är bra. En av mina absoluta favoriter är nog just citronsaft. Väldigt frächt och läskande och faktiskt lika gott på hösten som på sommaren. Ett tips är att servera med mycket is och färsk mynta. Toppen att bjuda på som måltidsdryck för de som kör eller inte dricker vin. Man kan till och med blanda med mineralvatten för att få det ännu lite festligare!
 
 
För recept klicka på länken nedan: