Bakad potatis med laxröra

Idag gjorde jag bakad potatis för första gången på tio år, tror jag. Märkte det när barnen tittade konstigt på "de stora potatisarna" och undrade vad det var, ha ha. Inte för att jag inte gillar bakad potatis men det har liksom inte känts så spännande de senaste åren. Och så tar det ju tid...mycket längre tid än vad som står i alla recept. Jag körde dem en timme och tio minuter på 225 grader men fick ändå fuska och köra dem några minuter i micron för att hinna bli klar med middagen i tid.  
 
Hade köpt en hel varmrökt lax som låg i kylen så jag tog en bit av den och gjorde en smarrig röra. Jag lade den hackade löken/gräslöken bredvid eftersom 6-åringen inte är så förtjust i det. Och så blev den en blandad sallad till. Gott och somrigt!
 
Laxröra:
200 gram varmrökt lax i små bitar
4 dl creme fraiche 
Riven färsk pepparrot i valfri mängd
Hackad färsk dill
Salt och peppar 
 
Citron att pressa över
1 hackad rödlök
En knippe hackad gräslök
 
 
 

Underbart gräddig kantarellsås med calvados och persilja

Här kommer ett snabbt inlägg innan jag ska iväg på gympa nere vid havet. Lite lättare att motivera sig att träna utomhus med utsikt över havet...speciellt när solen skiner.  
 
Igår lyckades vi hitta lite kantareller i skogen. Helt underbart när man kan börja plocka svamp. Så idag blev det en kantarellsås till den stekta kalkonbröstfilen.
 
Ett tips! Jag brukar klicka i lite messmör i nästan alla gräddsåser. Blir lite extra gott!
 
150 gram kantareller
En klick smör
3 dl grädde
1 msk calvados 
1 tsk messmör
Salt och peppar 
Hackad färsk persilja 
 
Fräs svampen i smör och häll på grädde, calvados och messmör.  Koka ihop och smaka av med salt och peppar.  Rör till sist i den hackade persiljan.
 
 

Maräng och mandelrulltårta med fransk smörkräm och flädergrädde

 
Nu var det ett tag sedan sist...vilket har sina förklarliga skäl. Ni som har barn förstår säkert varför. Maj månad är helt sjuk, kort sagt. Finns liksom ingen chans att hinna med varken jobb, hus, trädgård, städning och annat...allra minst en blogg 🌝 Avslutningar, både i skola, på förskola, på fotboll mm. Ovanpå det lite grillfester, middagar och annat. Vi toppade detta med att fira vår 10-åriga bröllopsdag med stor fest. Plock med cavadrink och sedan marockansk buffe och grill, dans, vin, drinkar, skratt och prat till långt in på natten...eller rättare sagt morgonen. Helt underbart!
 
Nu sitter jag i alla fall i soffan, något trött efter en fullspäckad maj månad och inser att även juni snart är slut😀 Och därmed också en en fantastisk midsommarhelg. Trots regn och blåst. På midsommar blir jag dock bortskämd med att mamma och pappa fixar den mesta maten. Jag står bara för efterrätten. I år blev det en maräng och mandelrulltårta med fransk smörkräm och flädergrädde, toppade med färska jordgubbar och blåbär. Jag mixade några recept. 
 
Här kommer länk till bottnarna:
 
 http://tidningenhembakat.se/recept/marangrulltarta-med-mandel/
 
 
Och smörkrämen:
 
https://www.koket.se/smorkramsfyllda-havreflarn
 
Vispa sedan 3 dl grädde och blanda med 1 msk koncentrerad flädersaft. Bred på smörkräm och sedan grädde och rulla ihop. Toppa med bär.