Omelett med sting

Förstår att det är sjukt varmt hemma. Kul att vara här i Spanien där det är lite svalare, ha ha.  Vi har runt 27 grader varje dag, vilket är helt perfekt. Vill verkligen inte åka hem härifrån. Älskar att vara här...maten, människorna och dofterna. Att gå omkring i de små gränderna på kvällen eller sitta med fötterna i sanden hela dagen. Vi njuter verkligen här nere. Livet blir liksom lite enklare utan alla måsten.

Ja, jag vet att Sverige är vackert på sommaren men det är något speciellt med att komma bort. Och jag älskar att resa! Allt blir lite annorlunda. Man lever lite spanskt med sena nätter och sovmorgnar. Massor av Serrano och sangria. För att inte tala om calamares och gambas pilpil😀 Om jag älskar att strosa runt i mataffärerna här, speciellt fiskdisken. Och, en sak till, här kan vi faktiskt gå ut och äta hela familjen flera gånger i veckan utan att bli ruinerade. 

En sak som jag gillar extra mycket är att njuta av lång frukost på uteplatsen. Vi dukar fram skinka, olika ostar, yoghurt, frukt, underbara tomater, färskpressad apelsinjuice, nybakta baguetter och kaffe såklart. Vi har också alltid någon form av ägg. Äggröra, stekt, kokt, eller som idag, en omelett. Omeletter är fantastiskt goda, kan varieras i det oändliga och passar lika bra som lunch eller lätt middag. Just idag blev det en lite spicy variant med jalapenos. Supergott!

Till en mindre stekpanna
En klick smör
1 hackad lök
1 hackad röd paprika
6 ägg
Lite vatten
Salt och peppar 
1 dl riven ost med smak
5-10 jalapenos (beror på hur stark du vill ha den)
En näve hackad färsk koriander

Fräs lök och paprika i smör. Vispa ihop ägg med lite vatten, salta och peppra. Häll på och rör om lätt. Lägg på osten och vrid ner värmen. Låt stå tills den stelnar (kan gärna vara lite lös på ytan annars blir den torr). Lägg på hackade jalapenos och koriander. Servera!

Het mangosås

Sitter här i vårt paradis. Klockan är snart 23, det är 27 grader, det är mörkt och stjärnklart, maken nattar killarna och jag sitter på altanen i ljuset av lyktan och smuttar på en gin rosé med tonic och massa is. Livet blir inte bättre än så här.

Pricken över i:er var kvällens barbeque med långkokta, grillade ribs, egenfriterade pommes (i nya fritösen), tomat och löksallad och en magisk mangosås.

Mangon här är helt fantastisk så vi äter det nästan varje dag. Just den här såsen passar till det mesta grillat, både fisk och kött. Testa!

2 mangos
1/2 tsk torkad chili
1/2 pressad lime
 Ett par nypor
 salt
Färsk koriander

Mixa alltihop med stavmixer. Klart!




Thaisallad med kycklingköttbullar och friterade nudlar

Här kommer det utlovade receptet på ännu en smarrig sommarsallad, nu med lite asiatiska smaker. Thaibasilika, koriander, mynta, lime, ingefära och chili...det kan ju bara inte bli annat än gott!

Lite grönsaker och kryddiga kycklingköttbullar till det...mmmm. Och glöm inte de friterade risnudlarna. Här ni inte testat så gör det! Barnen bara älskar dem. Bra tips till er som har svårt att få dem att äta sallad.
4 personer
Kycklingköttbullar
800 gram kycklingfärs 
1/2 dl ströbröd+ytterligare att rulla i
1 ägg
1 msk hackad färsk koriander
1 msk fisksås
2 tsk salt
Svartpeppar

Blanda och låt dra 10 minuter. Rulla stora köttbullar och vänd runt i ströbröd, stek i rikligt med olja. Tänk på att blöta händerna ordentligt innan du rullar köttbullarna eftersom kycklingfärsen är lösare än vanlig köttfärs. Stek på medelhög värme tills bullarna är fasta.

Till nudlarna hettar du upp olja i en gryta. Lägg i nudlar och fritera. Det går ganska snabbt. Ta upp och låt rinna av på papper. Räcker med 1/4 paket...det blir jättemycket.

Sallad
1/2 huvud isbergssallad, skivat 
8-10 snackspaprikor delade på mitten
1/2 gurka i små bitar

150 gram riven vitkål
150 gram rivna morötter 

Dressing
1 pressad lime
2 hackade vitlöksklyftor
2 cm hackad ingefära
1/2-1 hackad chili (beror på hur stark du vill ha den)
1/2 dl fisksås
1 tsk sesamolja
2 msk socker

En näve grovhackad thaibasilika 
En näve grovhackad mynta

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda med kål och morötter. Låt stå en stund i kylen. Lägg upp sallad och gurka på ett stort fat. Blanda i kålsallad och blanda i mynta och basilika. Lägg på paprikorna. Fördela köttbullarna över och toppa med nudlar. Servera!