Aprikosspäckad karré med gräddsås och pressgurka

När hösten kommer blir jag alltid extra sugen på sådana där klassiska söndagsmiddagar. Ni vet, stek med gräddsås, kalops, pepparrotskött, wallenbergare, och annat gott. Eftersom våra söndagar är späckade med diverse aktiviteter, för hela familjen, är det också extra mysigt att sitta ner tillsammans allihop och prata.  Jag tänder också gärna ljus, dukar med fint porslin och snygga servetter och ställer också gärna fram en vas med vackra blommor på bordet. Ibland försker vi också spela lite gamla hederliga spel, typ försvunna diamanten eller skitgubbe, med barnen efteråt. De brukar klaga lite först (vill hellre sitta med paddan såklart) men när vi väl kommer igång brukar de erkänna att det är ganska roligt.
 
I söndags testade jag ett nytt recept på karré. Aprikosspäckad. Brukar vanligtvis använda plommon men hade inga katrinplommon i skafferiet. Så det blev till att improvisera lite. Hittade torkade aprikoser, så det fick det bli istället. Funkade jättebra!
 
Till detta blev det en gräddsås med rårörda lingon, calvados och min hemliga ingrediens, en klick messmör. Godaste gräddsåsen i hela världen enligt Helge, så jag antar att det smakade bra. Gjorde även lite pressgurka som bara är sååå gott. Minns att mamma ofta brukade göra det när jag var liten. Lite kokt potatis och en klick hemgjort äppelmos blev det också till.
 
För att göra karrén tar du bara köttbiten och snittar hål med jämna mellanrum och trycker ner aprikoser. Sedan saltar och pepprar du rejält. Fräser hastigt i smör på ganska hög värme. Lägger sedan köttet i en ugnsform, gärna med lock (annars under folie) och kör i ugnen i 175 grader till den är 83 grader inuti. Det tar ca 1,5 tim. Ta sedan ut den, linda in i folie och låt vila 10-15 minuter. Sedan kan du skära upp den i ganska tunna skivor.
 
 
Gräddsås
3 dl steksky
3 dl grädde
1 msk calvados
1 msk rårörda lingon
En skvätt kinesisk soja
2 tsk messmör 
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl som rörs ut i lite vatten
Salt och peppar
 
Koka ihop stekskyn med grädde, soja, fond och calvados.Red såsen till önskad tjocklek. Rör till sist i lingon och messmör. Smaka av med salt och peppar.
 
Detta receptet på pressgurka brukar jag använda:
 
 
 
 
 
fläskkarré, karré, aprikosspäckad fläskkarré, gräddsås, pressgurka

Fish taco friday!

Nu är det fredag igen och dags för tacos för stor del av Sveriges barnfamiljer. Idag valde jag att skippa de klassiska köttfärstacosen och servera fish tacos istället.


Betyget från barnen var blandat. 9-åringen gav dem högre betyg än vanliga tacos medan lillkillen gillade fisken, brödet men var ytterst tveksam till salladerna. Dock medgav han att mangosalsan var jättegod, efter ett tag...bara han fick plocka bort tomaterna. Chipotlemajjon ratade han också, ha ha. Men, men, han tog creme fraiche istället så det löste sig.

Just vitkålssalladen med lime och koriander är helt underbar. Jättegod även till andra sorters tacos.

Nu tar jag mitt glas vin och sätter mig i soffan några minuter...innan jag ska baka silviakaka och kärleksmums till morgondagens hockeycup. Klockan kommer stå på kvart i sex så det blir till att lägga sig tidigt ikväll 

Ha en bra kväll!

Vitkålssallad
250 gram fint skivas vitkål. Funkar även bra med savoy
1 tunt skivad liten rödlök
1 riven morot
1 pressad lime
En liten bit hackad chili
En näve hackad färsk koriander
Olivolja
Salt och peppar
1 tsk honung

Blanda ihop alla grönsaker, pressa över lime, ringla över lite olivolja och krydda med chili, salt och peppar. Blanda i honungen och vänd runt allt. Låt stå och dra ca 15 minuter.

Mangosalsa
1 färsk mango i små bitar
1 bit skalad gurka i små bitar
1 avokado i tärningar
1 tomat i tärningar
Lite olivolja
1 pressad lime
Salt och peppar

Blanda allt och låt stå några minuter. I vanliga fall brukar jag ha chili och koriander i men nu hade jag det i vitkålssalladen så jag gjorde salsan lite enklare.

Till majonnäsen tar jag hälften majonnäs, hälften turkisk yoghurt, några droppar liquid smoke, 1 tsk sambal, salt och 1 tsk honung.

Tredje pris i bull-sm!!!

Måste bara få skryta lite😀 Idag publicerades vinnarna i årets bull-sm. Tävlingen anordnas varje år av Hemmets Journal och i år kom jag trea med mitt recept på knäckiga kanelbullar.


Sååå kul!!! Tycker naturligtvis ni ska testa att baka dem, de är supergoda. Klassiska bullar med mycket smör och kanel...som sedan toppas med karamelliserade pecannötter och havssalt.

Här hittar ni receptet:


Knäckiga kanelbullar