Afrikansk vegetarisk gryta

Försöker alltid hitta nya bra vegetariska receptsom man kan plocka fram lite då och då. Barnen gillar det oftast men jag måste erkänna att de helst äter fisk eller kött. Därför är det roligt när man lagar något som blir så där extra gott. Och som passar hela familjen.

Den här smarriga grytan gjorde verkligen det. Tror det var jordnötterna som gjorde det. Väldigt krämigt och gott. Var en slump att jag testade. Hade sötpotatis hemma så jag googlade runt lite och till slut föll jag för just domoda. En afrikansk vegetarisk gryta med ris. Mixade ett par olika recept jag hittade, bl a från Zeina och "jävligtgott".

Här är mitt recept!

1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
4 hackade tomater
250 gram jordnötter. Jag mixade dem själv till smör men det funkar lika bra med köpt.
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Lite chiliflakes
500 gram färsk bladspenat
2 msk tomatpure
1 sötpotatis i tärningar
Salt och peppar
Olja att steka i

Fräs lök och vitlök i olja. Häll på jordnötssmör. Lägg sedan i tomaterna och buljongtärningen. Häll på vattnet och tomatpuren. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Lägg i spenaten och och sötpotatisen och
 låt puttra tills sötpotatisen har mjuknat.

Servera med nykokt ris!











Köttfärssoppa med snabba frallor


Hade förberett dagens middag redan i förrgår. Köttfärssoppa med mexikanska smaker. Lite tacos fast i flytande form kan man säga, vilket gör att barnen älskar den här soppan. Extra god blir den med en klick creme fraiche. Till maken och mig gjorde jag en lite roligare variant med hackade jalapenos i.

När jag kom hem upptäckte jag att jag inte hade något bröd hemma så det fick bli till att svänga ihoo några frallor. Dessa hinner man faktiskt göra efter jobbet eftersom de bara ska jäsa en gång. Jättegoda som tillbehör till soppan.

Köttfärssoppa
500 g nörfärs
4 stora potatisar
2 morötter
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
8 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk socker
Salt och peppar
Färsk koriander

Fräs köttfärs, lök och vitlök i olivolja. Lägg i alla kryddor, samt sockret och stek någon minut. Häll sedan på tomaterna, tomatpuren, vattnet och buljongen. Lägg sedan i potatis och morötter i små bitar. Låt sedan puttra i 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar och späd med mer vatten om den blir för tjock. Rör sist ner hackad koriander.

Frallor 8 st
25 gram jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
8 dl mjöl

Rör ut jästen i vatten. Rör sedan i resten av ingredienserna. Strö lite mjöl på bakbordet och häll ut degen. Den ska vara kladdig. Strl över lite mjöl och skär i 8 bitar. Forma lätt med händerna och lägg på plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i 40 min. Grädda sedan i 250 grader ca 12 minuter.



Min bästa butter chicken

 
I lördags var det dags för Mello igen. Vi passade på att bjuda över kompisar på middag och jag fixade lite indiskt med kryddor jag köpt med mig från Goa. Som ni kanske redan vet så älskar jag indiskt. Tycker det är toppen när man bjuder hem folk. Man ställer fram alla grytor på bordet och slipper uppläggningar och servering. Gillar det sättet att äta, specillet när man har barn. Alla äter det de vill och man får mer tid att prata med varandra.
 
Jag gjorde 6-åringen absoluta favorit, butter chicken. Butter chicken är bara sååå gott, smakrikt men ändå milt, vilket passar barnen perfekt. Jag gjorde också en mer kryddstark variant till oss vuxna men det receptet kan jag tyvärr inte ge er eftersom jag använde en speciell kryddblandning som bara finns i Indien.
 
Till grytorna serverade jag ris, hembakt naan med vitlök och koriander, raita och hemkokt mango chutney. Har du inte testat att göra egen mango chutney innan så gör det. Sååå mycket godare!
 
Butter chicken 4-6 personer
 
1 kg lårfilé av kyckling
6msk smör
1 hackad gul lök
1 msk hackad ingefära
3 hackade vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk garam masala
1/2 tsk chilipulver
1 pkt passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 tsk socker
Salt och peppar
Färsk koriander
 
Dela kycklingen i småbitar och fräs i 2 msk smör tills den får färg. Salta. Lägg i 2 msk smör+lök och fräs några minuter. Lägg sedan i ingefära, vitlök, spiskummin, garam masala och socker och låt det fräsa någon minut. Häll sedan på tomaterna, tomatpurén, resten av smöret, grädden och sockret. Låt puttra på svag värme i minst 30 minuter. Gör inget om det kokar längre, blir bara godare. Smaka av med salt och peppar och rör i hackad färsk koriander. Servera med ris, naan, raita och mango chutney.
 
Här är länk till recept på naan:
 
https://receptfavoriter.se/recept/naan-broed-indiska-broed.html
 
 
Mango chutney:
 
1 dl rödvinsvinäger
2 dl socker
1,5 tsk garam masala
1 krm chiliflakes
Lite svartpeppar
1,5 tsk riven ingefära
3 rivna vitlöksklyftor
250 g mango i tärningar (färsk eller fryst)
1/2 tsk senapströn
1/2 tsk salt
Färsk koriander
 
Blanda vinäger och socker i en kastrull och koka upp. Lägg i alla kryddor, förutom koriandern, och låt koka på svag värme ca 20 min. Chutneyn ska bli ganska tjock så koka längre om det behövs. Blanda sen i hackad färsk korainder och servera.
 
Raita:
 
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk torkad mynta
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
 
Jag gillar min raita tjock, vilket man inte får på indiska restauranger. Vill du ha den tunnare så späd den med vatten.
 
butter chicken, mango chutney, indiskt, kycklinggryta, kyckling, naanbröd