Saffranskrans med mandelmassa

Som sagt...julen kommer närmare och nu tycker jag faktiskt man får smygstarta lite. Fick lite extra julfeeling härom kvällen och blev sååå sugen på någon typ av saffransbulle. Brukar alltid baka lussekatter med killarna eftersom det tycker det är roligt men själv tycker jag nog det är ännu godare med någon krans, längd eller annat med någon smarrig fyllning!
 
Så det blev den här:
 
http://tidningenhembakat.se/recept/saffranskrans-med-mandelfyllning/
 
 
Kan rekommenderas. Verkligen supergod! Snart kommer ärvn mitt bästa recept på lussebullar. Håll utkik!
 

Ljummen linssallad med sötpotatis och halloumi

Denna veckan har varit lite seg. Känner mig sååå trött på morgonen och kommer knappt upp ur sängen. Vet att många känner så den här tiden på året men jag brukar inte vara så påverkad av vädret. 


Jag gillar hösten även om det är mörkt och regnar. Gillar att stå i köket och fixa eller att krypa ner i soffan. Gillar också höstpromenader, helst i sol såklart. Men just nu känns mornarna lite jobbiga. 

Men snart är det jul!! Jag bara älskar julen. Min man kallar mig julfascist...så ni kan ju tänka er. Snart blir der pepparkakor, lussebullar, sill och köttbullar i mängder. Tjuvstartade faktiskt ikväll med en saffranskrans med mandel...recept kommer sen.

Först vill jag tipsa om nåt som inte är lika juligt. En ljummen vegetarisk sallad med belugalinser, halloumi och sötpotatis, serverad med tomatpesto. Sååå gott! Och nyttigt. Testa! Lovar att ni inte blir besvikna.

4 personer

En jättestor eller två mindre sötpotatisar i stavar
2 hackade vitlöksklyftor
Olivolja
Salt och peppar
2 dl belugalinser
1 grönsaksbuljongtärning
1 finhackad rödlök
1/2 hackad chili
Färsk koriander
1 lime
Olivolja
Lite rostade hasselnötter
2 pkt halloumi
Pärltomater

Tomatpesto
1 dl solroskärnor
1 hackad scharlottenlök
1 msk tomatpure
1 hackad vitlöksklyfta
Olivolja
Salt och peppar
Lite socker

Rosta sötpotatisen i ugn med salt, peppar, vitlök och olivolja. 200 grader i ca 15 minuter (kolla att de är mjuka) Koka linserna i 4 dl vatten och buljongtärning ca 20 min. Häll av och spola med kallt vatten. Stek halloumin in skivor, gärna i grillpanna. Blanda linserna med sötpotatisen, tomaterna, löken, chilin och den hackade koriandern. Pressa över lime och ringla över lite olivolja. Lägg på halloumin och toppa med hasselnötterna. 

Till peston fräser du löken och vitlöken i lite olivolja. Lägg i tomatpuren, salta och peppra och rör i lite socker. Mixa tomatröran med solroskärnorna och späd med lite olivolja om den blir för tjock.

Indisk stroganoff med gurksallad

Nu är man hemma i vardagen igen. Sååå svårt att stiga upp ur sängen idag. Och inte tala om hur svårt det var att väcka killarna. Hade en liten kille som grät och inte ville gå till skolan heller. Brukar vara svårt att lämna men efter ledighet är det alltid värre. Men som tur är trivs han i skolan och har massor av kompisar. Lite svårt att skiljas från mamma och pappa bara. 


Vardag är lika med jobb, aktiviteter och matlagning som vanligt. Och just matlagningen kan vara lite svår att komma igång med när man varit borta. Speciellt om man inte hunnit med storhandlingen eller inte har nån större lust att laga mat. Även kassan kan tryta efter semesterutsvävningarna och då är en klassiker som falukorv perfekt att ta till. Och den går att variera i oändlighet. Just idag blir mitt tips en indisk stroganoff med gurksallad. Jättegott och enkelt med lite nya smaker!

4-6 portioner
1 ring falukorv i stavar
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 bit hackad ingefära
1 msk curry
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
En liten klick sambal oelek
Färsk koriander
Salt och peppar efter smak

Fräs korv, lök, vitlök, ingefära och curry i olja. Häll på tomater och kokosmjölk och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt, peppar och sambal. Rör sist i koriander och servera med nykokt basmatiris och gurksallad.

Gurksallad
Skiva en gurka med osthyvel och lägg i en skål. Salta och låt stå 5 min. Häll av vattnet och blanda sedan med 1 dl turkisk yoghurt, salt, peppar och lite hackad färsk mynta.