Pasta pesto

Det var ett tag sen sist. Har haft fullt upp ett tag. Ibland tappar jag också tyvärr inspirationen till att skriva. Efter jobb, hämtning av barn, matlagning, träning, tvätt, nattning, sagoläsning och annat så ramlar man liksom bara ihop i soffan. Tror ni är många som känner igen er där. Ibland orkar man liksom bara inte mer utan fastnar i där i soffan framför Netflix. 


Men idag känner jag mig lite piggare, trots knappa fem timmars sömn inatt. Var på trendresa i Amsterdam och landade strax innan midnatt igår kväll. Superkul men lite segt med så sen flight.

För er som undrar vad trendresa innebär så är det en del av mitt jobb. Jag jobbar som kläddesigner och där ingår såklart att hålla sig up to date med hur det ser ut på andra marknader och hos konkurrenter. Man får även mycket inspiration när man besöker andra städer. Man får se vad som gäller i butikerna där och hur människor ser ut på stan. Verkligen jättekul!

Men när det är fullt ös med jobb och, som idag, fotbollsmatch (i ösregn...) så är det bra att plocka fram de där enkla rätterna som jag tjatar om. Och pasta pesto är en av dem. Sååå gott! Och gör din egen pesto. Går inte att jämföra med köpt och du svänger ihop den på fem minuter när pastan kokar. 

1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesan
1 påse pinjenötter
Olivolja/solrosolja eller annan neutral olja
Lite rivet citronskal om man vill

Mixa basilika, vitlök, pinjenötter och parmesan med stavmixer. Under tiden häller du i olja till önskad konsistens. Jag brukar blanda olivolja och någon annan olja. Tycker det kan bli lite beskt annars. Smaka av med salt, peppar och lite rivet citronskal. Blanda med nykokt pasta.

Idag serverade jag pastan med lite smörstekta kantareller. Funkar även med annan svamp. Eller utan om man vill det. Man kan även toppa med någon god salami om man vill ..eller några grillade små tomater.

Champinjonsoppa och mandelpannkakor

Skrev ett inlägg häromdagen med recept på min champinjonsoppa och mina mandelpannkakor men av någon oförklarlig anledning försvann det. Något knas med min mobil antagligen. Nåväl, det blev som sagt mycket svamp den här veckan. Den här gången dock med köpt sådan. Jag plockar gärna svamp men undviker just champinjoner. Håller mig till soppar och kantareller. Man vill ju liksom inte förgifta familjen.
 
Roligt nog är denna soppa en av Helges favoriter...han som inte gillar champinjoner, ha ha. Gissar att det är konsistensen på svamp han inte gillar. Men uppenbarligen är det inget fel på smaken. Så ni som har barn som ratar svamp, testa den här soppan. Krämig och god!
 
När det gäller pannkakor är jag en sucker för mandelpannkakor. Jag gillar vanliga också men mandeln gör att de blir lite extra goda. Lite luftigare och inte riktigt lika mäktiga. Även barnen gillar dem. Tänk bara på att det är lite svårare att få pannkakorna att hålla ihop. Oftast brukar jag göra plättar istället, de är lättare att vända.
 
 
 
Champinjonsoppa 4 personer
 
450 gram champinjoner 
1 hackad lök
Smör
5 dl creme fraiche
7 dl grönsaksbuljong
Färsk persilja
Salt och peppar
 
Fräs champinjoner och lök i rikligt med smör. Spara några champinjoner vid sidan av som du kan lägga i soppan efteråt. Häll på buljongen och mixa soppan. Lägg i creme fraiche och låt koka upp. Lägg i hackad färsk persilja och smaka av med salt och peppar.
 
 
Mandelpannkakor ca 10 st
 
4 ägg
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
Lite salt 
 
Mixa alla ingredienserna, gärna med stavmixer. Låt svälla 5 minuter. Stek pannkakorna i rikligt med smör på medelhög värma. Använd gärna plättlagg, eller mindre stekpanna.
 
 
soppa, champinjoner, champinjonsoppa, svampsoppa, mandelpannkakor

Kantarellpaj med serranoskinka och västerbottenost

Blir mycket svamp nu här hemma. Förberedde en paj igår kväll vilket är superskönt när man kommer hem efter jobbet. Tycker ibland det är lättare att få inspiration till att laga mat senare på kvällen när det är lite lugnare här hemma.


Detta är kanske ett tips för er som tycker det är stressigt att laga mat efter jobbet? Står man ändå i köket och fixar någon kväll är det ganska smidigt att även slänga ihop något till dagen efter. Och en paj är ju enkelt att göra...och den blir ännu godare när den står över natten.

Den här gången blev det en kantarellpaj med en liten twist. Jag hade, förutom västerbottenost, även serranoskinka i. Supergott! 

Eftersom båda mina killar stack ut och lekte hos grannen och maken är på kör så fick jag tid att förbereda morgondagens middag. Champinjonsoppa. Fast nu är det köpt svamp. Chaminjoner hoppar jag att plocka. Jag håller mig till soppar och kantareller så jag inte förgiftar familjen, ha ha.

Klassisk pajdeg
125 gram smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
Jag saltar alltid degen lite, blir mycket godare så.

Nyp ihop mjöl, smör och vatten. Låt stå kallt en liten stund. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel och förgrädda i 225 grader i 5-10 minuter tills den fått lite färg.

1 l kantareller
1 hackad gul lök
Smör att steka i
100 gram serrano

150 gram riven västerbottenost

Äggstanning
3 ägg
1 burk creme fraiche
1 dl mjölk
Salt och peppar

Fräs lök och  svamp i smör. Lägg det i pajformen, tillsammans med serrano. Lägg riven ost ovanpå och häll på äggstanningen. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter