Fikonsallad och kantarellpasta

Efter dagens utflykt till svampskogen blev det pasta med kantareller till middag. Helt underbart lyxigt! Hade köpt färska fikon häromdagen så det blev en liten förrätt också för att fira, så här sista semesterdagen tillsammans alla fyra. Herbert gav middagen full poäng och tyckte att förrätten var för liten😊 Helge å andra sidan tränar fortfarande på det där med sallad men var helnöjd med sin spanska skinka och korv som följt med hem från Nerja.  Även huvudrätten fick bra poäng. Helge gillade spaghettin bäst men åt en kantarell som han var säker på att han själv plockat.
 
Det är bra det där med att låta barnen vara involverade i maten och matlagningen. De blir mer intresserade och har lättare att smaka och tycka om olika saker. För mig är det viktigt att min familj delar mitt intresse för mat och att vi kan njuta av det tillsammans.  Att äta middag med familjen är den bästa stunden på dagen...och otroligt viktigt,  tror jag. Det är då.man kan prata med varandra. Vill ni ha tips på roliga maträtter som mina barn gillar så hör gärna av er.
 
 
 
Lyxig fikonsallad 4 personer
 
Förrätten kan med fördel göras större och ätas som en lättare lunch eller middag. Toppengott!
 
4 fikon i klyftor
Blandade salladsblad, ta den sallad du gillar 
8 skivor serrano eller parmaskinka
1/2 dl rostade och grovhackade hasselnötter
Skivad parmesan 
Lite hackad färsk basilika
 
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk citronsaft 
1 msk flytande honung 
 
Lägg upp på snygg tallrik med sallad i botten och parmesan och nötter överst. Ringla över dressingen och toppa med havssalt.
 
 
Pasta med kantareller
 
400 gram spaghetti
200 gram kantareller 
3 skivade vitlöksklyftor 
1/2 hackad röd chili 
Färsk bladpersilja 
Olivolja och smör
Salt och peppar 
Parmesanost 
 
Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.  Fräs kantarellerna i en stor klick smör och ett par matskedar olivolja.  När de fått lite färg lägger du i chilin och vitlöken.  Salta och peppra.  
 
Häll av pastan och blanda med kantarellerna. Häll på lite extra olivolja och blanda i persiljan.  Lägg upp och strö över riven parmesan. 
 
1

Snabb kaka med kanel

En sak som jag gillar och som jag tycker är bland det bästa med Sverige är att gå ut i skogen med familjen. Tyckte inte speciellt mycket om det när jag var yngre men det är väl ett intresse som ökar ju äldre man blir antar jag😊 Jag har de senaste åren också börjat gilla det där med att plocka svamp. Jag är långt ifrån svampexpert men jag har lärt mig så pass mycket att jag vågar plocka de flesta soppar,  taggsvampar, kantareller och trattkantareller.  Förr hittade jag aldrig någon svamp...kanske därför det var tråkigt,  ha ha. Idag lyckades jag till och med hitta lite kantareller,  vilket brukar vara svårt eftersom vi inte har något riktigt bra ställe. Så ikväll blir det svamp till middag👍
 
När man är ute i skogen behövs naturligtvis lite fika och eftersom jag hade lite ont om tid testade jag en ny kaka. En snabb picknickkaka med kanel och pärlsocker. Inte så dum alls.Receptet hittar du här:
 
http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/snabb-picknickkaka/
 
 
 
 
kanel, kaka, snabb kaka, mjuk kaka
2

Snabba röror med smak från Marocko

Hade många olika idéer för kvällens middag men valet föll på grillad karré med marockanska tillbehör. Jag fullkomligt älskar spiskummin och det finns det gott om i den sortens mat. Hade köpt en jättefin ekologisk hel karre som jag skivade och penslade med lite harissaglaze (1/2 dl olivolja, 1 tsk salt, 1 tsk harissa och 1 tsk honung). Sedan kokade jag bulgur i buljong, rörde i en klick smör och blandade i en näve sultanrussin och ganska mycket hackad bladpersilja. Hade inte mandlarna varit slut så hade jag toppat det hela med lite hackade rostade sådana. Det hade varit pricken över iet.
 
Det finns gott om goda röror i det marockanska köket och muhammara och hummus är två av mina favoriter. Muhammara är dock lite krångligt att göra och inget man svänger ihop på fem minuter. Att grilla paprikan tar lite tid och det är lite pilligt att ta bort skalet. Visst blir det gott men ibland har man inte tid och behöver ta en liten genväg. Köp då grillade paprikafiléer i olja. Funkar utmärkt. Röran blir lite tunnare men den smakar jättegott. Muhammara ska egentligen vara riktigt spicy men man väljer själv hur mycket chili man vill lägga i. Jag brukar göra den lite lagom så att även barnen kan äta. När det gäller hummus tycker jag hemligheten ligger i mycket citronsaft...och koriander! Enligt mitt tycke kan man aldrig få för mycket koriander men jag vet att det är många som har svårt för det och i så fall kan man ersätta den med bladpersilja.
 
Servera rörorna som tillbehör till grillat, helst med något gott bröd att dippa med. Libabröd, lavash eller liknande.
 
Min snabba muhammara:
 
1/2 burk grillad paprika på burk, ca 100 gram. 
1 dl valnötter. Rosta dem i panna eller ugn om du har mer tid. Blir ännu godare
1 vitlöksklyfta
1/2 msk granatäppelsirap
1/2 pressad citron
1/2 hackad chili (ta mer om du vill ha starkare röra)
1 tsl spiskummin
Raps eller olivolja. Du kan ta olja från burken med paprika om du vill
Salt
 
Mixa alltihop utom oljan.  Smaka av med salt och rör i olja efter behov. Beror på hur lös du vill ha röran
 
Hummus:
 
1 förpackning ekologiska kikärtor
1/2 pressad citron
2 vitlöksklyftor
1 msk tahine (sesampasta)
Vatten
Salt
Färsk koriander
 
Mixa allt utom koriandern med lite vatten. Smaka av med salt och rör i mer vatten om röran blir för tjock. Rör i grovhackad koriander. Lägg upp i skål och ringla över olivolja.
 
 
 
 
 
muhammara, hummus, marocko, röror