Grillat i Nerja

Nu är vi här igen. I vårt paradis. Underbara Nerja. Bästa tänkbara höstlovet med familjen. Sol, klarblå himmel, 25 grader och strandliv och poolhäng dagarna långa. Om killarna inte hade bråkat, jagat varandra runt poolen (med blängande pensionärer runt om...ja, ja, mina barn låter...mycket), tjatat om Ipads eller suckat tungt varje gång vi ber dem om hjälp med dukning eller annat....hade det varit perfekt. Rena instaidyllen. Men den finns ju inte, det vet ni väl, ha ha.
 
Men vi klagar inte!!! För just nu sitter jag och tittar på mitt apelsinträd, på havet och på solnedgången. Bredvid mig brinner grillen och några underbara fiskar ligger och väntar. Och en Aperol Spritz...och en flaska vitt i kylen...och lite goda ostar till efterrätt. Så nej, jag klagar inte. Just nu är livet helt ok.
 
Så här kommer ett tips som kanske inte riktigt passar ett höstlikt Sverige. Men ni kan spara receptet till sommaren...eller tända grillen trots kylan. Den här underbara salsan passar till det mesta grillat. Jag använde koriander men det funkar bra med persilja. Eller basilika om man vill.
 
1 hackad gul lök
1 hackad mango
1/2 hackad gurka utan kärnhus
1 hackad avokado
2 hackade tomater
1 pressad lime
Lite hackad färsk chili
2 msk olivolja
Hackad färsk koriander
Salt och peppar
 
 
nerja, grill, salsa, fisk

Indisk gryta med spenat, kokosmjölk och potatis

Vi äter gärna indiskt hemma. Hela familjen gillar det och det är lätt att variera. Finns massor av goda  grejer att laga, både med kött och kyckling eller varför inte vegetariskt. Oftast serverar man ju ris till men det är ju även gott med bara naan eller grillad blomkål. På helgen brukar vi ofta även ha papadums till. Sååå gott!


Igår testade jag dock ett nytt recept, en kycklinggryta med spenat och kokosmjölk. Och potatis, vilket jag inte testat innan. Väldigt smidigt med allt i samma gryta...och jättegott!

Jag använder jätteofta hel kyckling. Mycket godare än fileer tycker jag. Man ska inte vara rädd för att köpa just hel kyckling. Det är inte alls så svårt och blir väldigt saftigt.

1 hel kyckling som delas i bitar
1 stor påse bladspenat
2 hackade lökar
2 hackade vitlöksklyftor
En bit hackad färsk ingefära
En kycklingbuljongtärning
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater
1 msk garam masala
1 tsk sambal oelek
En näve hackad färsk koriander
6 skalade potatisar i tärningar
Salt och peppar

Börja med stt steka kycklingen i olja med lite salt och peppar. Lägg åt sidan och fräs sedan lök och kryddor tillsammans med spenaten. Häll på kokosmjölk, tomater, vatten och buljongtärning. Smaka av och salta lite. Lägg tillbaka kycklingen och den tärnade potatisen. Låt puttra i minst 30 minuter. 

Underbar resa i Rioja

Var på en helt underbar resa förra helgen. Fest i tre dagar i Logrono, Riojas huvudstad. Pinchosrunda, vingårdar, pilgrimsvandring, god mat, dans och massor av vin. Det var makens morbror och moster som bjöd på 60-årsfest. Helt fantastiskt!

 
Och för en gångs skull reste vi utan barn. Det händer inte så ofta här hemma. Älskar att resa med barnen men måste erkänna att det är skönt att bara behöva bry sig om sig själv ibland. Barnen var dock inte helt nöjda. Lillkillen saknade mamma och pappa och 9-åringen blev sur för att han inte fick gå på pinchosrunda och att han missade det grillade lammet på vingården. Tror dock de hade det ganska mysigt med mormor och morfar.
Pinchosrundan var bara sååå trevlig. Vi blev indelade i grupper och gick runt till olika barer i stan, där vi serverades pinchos och rödvin. För er som inte vet är pinchos ett tilltugg som ofta serveras som en smakretare eller som plockmat. Lite som tapas, fast i just Baskien kallas det för pinchos, eller egentligen Pintxos. Ofta är det ingredienser på en skiva baguette och de serveras vanligtvis med ett litet spett eller en tandpetare. Namnet pinchos kommer från spanskans "pincho" som betyder spik. Det serverades allt från läcker Iberico skinka, goda lagrade ostar och gåslever till mer rustika spanska rätter som fårtarm och grisöra.
Tog också ett kort stopp i Bilbao på vägen hem. Födelsedagsmiddag för maken och svärfar firades på restaurang med inte mindre än 17!!! rätter med vinpaket. Otroligt vackra presentationer och intressanta kombinationer. Mina favoriter var nog ostronet med gin och tonicsås och duvan med "spice infusion".