Snabba majonnäser

Ibland är det bara sååå gott med en hemgjord burgare. Med lite fräscha grönsaker, lagrad ost, avokadosallad och kanske lite knaperstekt bacon. Och nån god majonnäs. 
 
Ibland orkar eller hinner man inte heller röra ihop en äkta majonnäs från grunden. Då kan man ta en färdig, helst Hellmans, och smaka upp den med lite goda kryddor. Jag blandar ibland ut den med  en klick creme fraiche också.  Tycker det blir godare. Just igår gjorde jag två olika varianter.
 
En med lite tryffelolja, hackad färsk basilika, salt och peppar och en annan med lite sambal, hackad färsk koriander, rivet limeskal, salt och peppar. 
 
 

Enkla surdegsfrallor

I söndags hade ena sonen tidig hockeyträning och under tiden fixade lillkillen och jag brunch till hela familjen. Jag älskar brunch och speciellt älskar jag nybakta frallor. Helst på surdeg. 
 
Jag har alltid en surdeg i kylen ifall jag blir sugen på att baka. Om man inte vill ha den stående i kylen hela tiden går det utmärkt att göra ny varje gång man ska baka. Man behöver bara lite framförhållning. 
 
Detta recept har hag hämtat från Hemmets Journal. Det är superenkelt och frallor att blir så där härligt knapriga på ytan.
 
2 dl surdegs grund
10-12 dl vetemjöl
8 g jäst
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
 
Rör upp jästen i lite vatten och rör i övriga ingredienser, utom salt. Kör i matberedaren i ca 10 min. Häll i saltet och kör ett par minuter till.
 
Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.  Dela i 16 bitar och lägg på bakplåtspapper. Jag rullar inte bullar utan bara delar med kniv. Gör inget om de blir olika. Låt jäsa 30 min.
 
Under tiden sätter du på ugnen på 250 grader och ställer in en plåt med vatten längst ner. Detta för man för att få ånga i ugnen vilket ger knaprigare bröd.
 
Ställ in bröden. Grädda i 8 minuter och sänk sedan värmen till 225 och grädda 8 minuter till. Var försiktig när du öppnar ugnen eftersom ångan är jättehet. 
 
 
 
 
Frallor, surdeg, surdegsfrallor, Hemmets Journal, bakning, bröd

Spännande blomkålssoppa

Blomkålssoppa lagar vi då och då här hemma och jag brukar då göra den på klassiskt sätt, med lite muskot och hackad färsk persilja på toppen.

 
Idag testade jag lite nya smaker. Kokosmjölk, chili, vitlök och thaibasilika. Inte alls dumt.
 
4 personer 
 
Ett stort blomkålshuvud
Vatten
1 tärning grönsaksbuljong 
1 burk kokosmjölk 
1 vitlöksklyfta 
Chiliflakes 
Lite hackad färsk thaibasilika 
Salt 
 
Dela blomkålen i buketter och lägg i en gryta. Häll på vatten så det nästan täcker. Smula i buljongen. Koka till blomkålen är mjuk. Häll på kokosmjölken och mixar.  Krydda med chiliflakes. Pressa i vitlöken och lägg i thaibasilika.  Smaka av med salt och servera!
 
 
 

Skriv inläggstext