Marockansk sallad med halluomi

Då var det dags att köra igång vardagen igen. Slut på jullov och sovmornar (till efter 7 i alla fall...) och tillbaks till det vanliga livet. Har varit så skönt att vara ledig och hitta på lite roliga saker tillsammans hela familjen. Förutom att umgås med släkt och vänner och att äta otroliga mängder mat (förstås) så har vi hunnit med en sväng till London också.
 
Väldigt mysigt att åka dit med barnen. Åker en del till London i jobbet för trendinspiration men killarna har aldrig varit där. De har tjatat om hur orättvist det är att de aldrig har fått se Big Ben och inte har fått åka dubbeldäckare. Kanske inte direkt det jag gör vanligtvis heller när jag reser så det var kul att turista "på riktigt" där igen. Och visst hann vi med lite sightseeing...innan barnen blev matförgftade:-( Som tur var fick de åka London Eye och se en skymt av Big Ben genom bussfönstret. Ja, ja, får nog åka dit igen verkar det som:-)
 
Så här efter jul så ska man väl både banta och spara pengar, så det är väl dags för lite billiga, enkla, inte så feta recept, eller?;-) Själv försöker jag i alla fall komma igång med veckoplaneringen och storhandlingen, vilket känns skönt. Hatar när det inte finns mat hemma. Ska också försöka laga lite mer vegetariskt och testa ännu fler nya recept. Det får bli mitt nyårslöfte. Bra mycket roligare än bantning:-)
 
Så här kommer ett recept på en marockansk ljummen sallad med pärlcouscous, muhammara och halluomi.
 
4 personer
3 dl pärlcouscous
1/2 tärning grönskasbuljong
 
3 morötter i stavar
1 klyftad rödlök
2 tsk harissakrydda
Salt och lite honung
 
1/3 skalad gurka i tärningar
1/2 dl sultanrussin
Lite valnötter att garnera med
 
Muhammara:
1/2 burk grillad paprika på burk, ca 100 gram. 
1 dl valnötter. Rosta dem i panna eller ugn om du har mer tid. Blir ännu godare
1 vitlöksklyfta
1/2 msk granatäppelsirap
1/2 pressad citron
1/2 hackad chili (ta mer om du vill ha starkare röra)
1 tsl spiskummin
Raps eller olivolja. Du kan ta olja från burken med paprika om du vill
Salt
Blir röran för lös kan du blanda i lite mandelmjöl eller ströbröd
 
2 pkt halluomi som grillas/steks i skivor
 
Koka couscous efter anvisning på förpackningen. Fräs morötter och lök med kryddor och honung i lite olivolja. De ska inte bli för mjuka. Mixa muhammaran och blanda med den kokta couscousen. Rör ner med morötterna och löken. Lägg upp på fat. Om man vill kan man ha lite ruccola i botten. Toppa med russin, gurka och valnötter. Servera med halluomin. Det är även gott med lite libabröd och dippsåser till.