Marockansk kyckling med rostad sötpotatis , kikärtssallad och vitlökskräm

Dags för söndagmiddag! Testade lite nya recept idag. Marockansk kyckling i ugn med rostad sötpotatis. Till detta en sallad på rostade kikärtor och en vitlökskräm med persilja. 


Kan verkligen rekommendera kikärtssalladen. Själv gillar jag kikärtor men använder dem mest till hummus, falafel eller kikärtsbiffar. Tycker det är lite svårt att äta dem bara som de är, i sallader. Men när man rostar dem lite i stekpannan, tillsammans med lite kryddor, blir de så mycket godare. Min 9-åring älskar alla former av sallad så han smaskade glatt i sig även denna. Min lille kille, däremot, var skeptisk. Ett tips då är att bara skiva upp lite grejer de gillar och servera vid sidan av. Morotsstavar, gurkbitar eller annat.

Även marinaden till kycklingen blev supersmarrig och kommer användas igen här hemma. 

800 gram kycklingfile
2 msk olivolja
1 msk spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Sju kryddor
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
2 tsk honung
1/2 pressad citron

Lägg kycklingfilerna i en påse och häll på marianaden. Låt ligga i kylen ca 2 timmar.

Stek snabbt olja så de får fin färg och låt gå färdigt i ugn på 200 grader. Klar vid 72 grader.

Dela sötpotatis i klyftor. Ringla över olivolja och krydda med havssalt och svartpeppar. Rosta i ugn. 200 grader i ca 20 minuter.

Kikärtssallad
1 burk/kartong kikärtor
2 tsk spiskummin
1 msk sesamfrön
Olja att steka i
1/2 skivad rödlök
Romanticatomater i halvor
1 msk olivolja
1/2 pressad citron
Salt och peppar
Färsk hackad koriander
Fetaost

Rosta kikärtor tillsammans med spiskummin och sesamfrön i lite olja. Blanda dem med, lök och tomater. Ringla över olivolja och pressa i citron. Smaka av med salt och peppar och blanda sist i koriander.

Till vitlökskrämen blandar du 2 dl creme fraiche med 1-2 hackade vitlöksklyftor. Smakar av med salt och peppar och rör i hackad persilja.