Kolapaj med röda vinbär

Häromdagen gjorde jag en dessert jag inte testat innan. Kolapaj med havssalt och vinbär. Supergod och perfekt kombination med den söta kolan mot en de syrliga vinbären. Havssaltet tar fram.smakerna lite extra och muscovadosockret ger en lite spännande touch på kolan.
 
Servera helst pajen med vispad creme fraiche toppad med kanel. Väldigt fräscht! Tycker ofta det kan vara gott med creme fraiche istället för glass. Så testa gärna även till andra desserter, som till exempel bananpaj eller äppelkaka. 
 
 
Pajdeg
 
125 gram smör
1 dl socker 
1 dl havregryn 
2 dl vetemjöl 
1 tsk kanel 
 
Kolafyllning 
 
3 dl vispgrädde 
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker 
1 1/2 tsk vaniljsocker 
1 tsk havssalt 
75 gram smör
 
Till servering
3 dl vispad creme fraiche med kanel
3 dl röda vinbär 
Några vinbärsblad 
 
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut i form med löstagbar kant. Grädda 200 grader i 10 minuter. 
 
Koka ihop kolasmeten tills den blir 120 grader. Rör i smöret i små kubbrt. Häll i pajskalet och låt stå kallt minst en timme eller gärna över natten. Garnera med vinbär och blad.  Servera!
 
 
 
Vinbär, vinbärspaj, röda vinbär, paj, kolapaj