Citronkyckling med kantarellrisotto, smörstekt svartkål och brynt hasselnötssmör

I lördags var det dags att bjuda över några vänner på middag. Nu för tiden, när det är fullt upp med fotbollscuper, seglingsregattor bandyträningar och annat så det blir tyvärr alldeles för sällan. Och när det väl händer gäller att fixa till något riktigt smarrigt.

Så nu när hösten har kommit så känns det extra bra att bjuda på mat inspirerad av just den svenska hösten. Så det blev både betor, svartkål, kantareller, päron och björnbär som fick ta plats på tallriken.

Till förrätt blev det en nötpanerad fetaost med en sallad på betor och björnbär, till huvudrätt en citron och timjankyckling med kantarellrisotto, smörstekt svartkål med vitlök och till det ett brynt hasselnötter.  Efterrätten bestod av päronflarn med mandelmassa och kardemumma serverat med lättvispad grädde. 

Först och främst kommer här receptet på kycklingen pga förfrågningar på Instagram. Ska även försöka lägga upp de andra recepten så fort jag får tid.

4 personer
En hel Bjärekyckling 
1 citron
Ett knippe färsk timjan
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt och peppar

Dela kycklingen  i bitar.  Går såklart att använda färdiga delar men använd då gärna lårfile, helst med skinn. Kycklingfiléer blir lätt torra och tråkigt tycker jag. Lägg i en skål och lägg i saft och skal från citronen, hackad timjan, olivolja, salt och peppar. Gnid in det ordentligt och låt marinera 30-60 min. Lägg sedan på plåt och grilla i 250 grader tills kycklingen är klar. Tar ca 25 min.

Risotto
4 dl Arborioris
500 g kantareller 
1 hackad gul lök
2 dl vitt vin
Ca 1 liter buljong. Jag kokade kycklingskrovet med salt och peppar och använde det.
300 g riven parmesan 
En näve färsk persilja 
Salt och peppar

Fräs kantareller och lök i smör. Lägg i riset och späd med lite vin och buljong. Koka på svag värme och späd hela tiden med vätska. Koka ca 20 min tills riset är mjukt men har en liten kärna. Rör till sist i parmesanosten och persiljan.

Fräs sedan två knippen färsk svartkål i smör tillsammans med 3 pressade vitlöksklyftor. Svartkål finns även färdighackad att köpa i påse, funkar också bra. Salta och peppra.
Servera kycklingen med risotton och svartkålen. Toppa med smöret och lite extra hyvlad parmesan.