Aprikosspäckad karré med gräddsås och pressgurka

När hösten kommer blir jag alltid extra sugen på sådana där klassiska söndagsmiddagar. Ni vet, stek med gräddsås, kalops, pepparrotskött, wallenbergare, och annat gott. Eftersom våra söndagar är späckade med diverse aktiviteter, för hela familjen, är det också extra mysigt att sitta ner tillsammans allihop och prata.  Jag tänder också gärna ljus, dukar med fint porslin och snygga servetter och ställer också gärna fram en vas med vackra blommor på bordet. Ibland försker vi också spela lite gamla hederliga spel, typ försvunna diamanten eller skitgubbe, med barnen efteråt. De brukar klaga lite först (vill hellre sitta med paddan såklart) men när vi väl kommer igång brukar de erkänna att det är ganska roligt.
 
I söndags testade jag ett nytt recept på karré. Aprikosspäckad. Brukar vanligtvis använda plommon men hade inga katrinplommon i skafferiet. Så det blev till att improvisera lite. Hittade torkade aprikoser, så det fick det bli istället. Funkade jättebra!
 
Till detta blev det en gräddsås med rårörda lingon, calvados och min hemliga ingrediens, en klick messmör. Godaste gräddsåsen i hela världen enligt Helge, så jag antar att det smakade bra. Gjorde även lite pressgurka som bara är sååå gott. Minns att mamma ofta brukade göra det när jag var liten. Lite kokt potatis och en klick hemgjort äppelmos blev det också till.
 
För att göra karrén tar du bara köttbiten och snittar hål med jämna mellanrum och trycker ner aprikoser. Sedan saltar och pepprar du rejält. Fräser hastigt i smör på ganska hög värme. Lägger sedan köttet i en ugnsform, gärna med lock (annars under folie) och kör i ugnen i 175 grader till den är 83 grader inuti. Det tar ca 1,5 tim. Ta sedan ut den, linda in i folie och låt vila 10-15 minuter. Sedan kan du skära upp den i ganska tunna skivor.
 
 
Gräddsås
3 dl steksky
3 dl grädde
1 msk calvados
1 msk rårörda lingon
En skvätt kinesisk soja
2 tsk messmör 
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl som rörs ut i lite vatten
Salt och peppar
 
Koka ihop stekskyn med grädde, soja, fond och calvados.Red såsen till önskad tjocklek. Rör till sist i lingon och messmör. Smaka av med salt och peppar.
 
Detta receptet på pressgurka brukar jag använda:
 
 
 
 
 
fläskkarré, karré, aprikosspäckad fläskkarré, gräddsås, pressgurka