Tre smarriga röror

Igår var det äntligen dags för årets, något försenade julfest här hemma. Vår julfest har blivit en årlig tradition som vi nu har anordnat i över 10 år. Vi bjuder in blandade vänner på öppet hus med julbord från eftermiddag till långt in på natten. Det brukar bli runt 50 personer inkl barn. En helt galen tillställning men sååå kul. Många av gästerna träffas bara den här gången på året och varje år tillkommer någon ny gäst.

I år blev festen uppskjuten pga vår ombyggnad hemma och skulle äga rum på trettondagsafton. Men efter att jag blev liggande i influensa blev den flyttad till igår. Så just julmat kändes inte så intressant längre😀 Det blev istället en soppbuffe med tillbehör. Lite kycklingspett, hembakad foccacia. Lite goda röror och ananaspaj med vispgrädde till efterrätt.Kommer lägga ut recepten lite eftersom och först ut är de tre smarriga rörorna. En vit bönhummus med chili, en röd pesto a la arrabiata och en grön ärtpesto.



Bönhummus
1 burk avrunna stora vita bönor
1 msk tahine
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
3 msk rapsolja
2 tsk srirachasås 
Salt

Mixa allt med stavmixer och smaka av med salt. Ta mer sriracha om du vill ha starkare hummus.

Röd pesto a la arrabiata
200 gram soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 dl solrosfrön
1 dl rapsolja
1/2 dl riven parmesan
1 kruka färsk basilika
100 gram grillade tomater inlagda i olja
Salt

Mixa allt och smaka av med salt.

Grön ärtpesto
2 dl gröna ärtor
1 dl rostad hackad mandel
1/2 dl rapsolja
100 gram riven västerbottenost
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
Salt och peppar

Mixa allt och smaka av med salt och peppar.