Kryddig linsgryta

 
 
Eftersom alla min tre killar, inklusive den store, spenderade stor del av kvällen igår med varsin Playstationkontroll i handen, passade jag på att förbereda dagens middag. En snabb linsgryta med lite kryddor från mellanöstern. En sådan här typ av gryta är toppen att laga när man har ont om tid. Tar inte mer än 15-20 minuter och det är garanterat mindre än vad det tar att ta bilen till McDonalds. Och nyttigare!
 
Min 6-åring var ute och provsmakade och betyget blev med beröm godkänt. Barnen brukar gilla den här typen av grytor, speciellt när de får lite god yoghurtdip och lite tunnbröd till. Tycker det är viktigt att hitta även vegetariska rätter som man kan variera med, för att minska lite på köttet. Man kan också anpassa smakerna lite efter vem som äter. Mer eller mindre kryddigt och olika typer av kryddor. Jag använde sju kryddor, vilket kan vara lite speciellt så om man vill kan man utesluta det. Den här grytan är så god så att jag lovar att både lite kräsna barn och diverse köttälskande män kan acceptera den.
 
Linsgryta 4 portioner
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
En bit hackad färsk ingefära
1 msk spiskummin
2 tsk Sju kryddor
1 tsk sambal, eller mer om man vill
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 hackade paprikor i valfri färg
3 dl röda linser
ca 4 dl vatten
1 tsk socker
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Rapsolja
 
Fräs lök, vitlök, ingefära, spiskummin, sju kryddor och paprika i olja. Häll på tomater, kokosmjölk, sambal, socker och smula i buljongtärningen. Lägg i linserna och späd med vatten allt eftersom, till linserna blir mjuka. Smaka av med salt och mer sambal om du vill ha det starkare. Servera gärna grytan tillsammans med tannour eller libabröd, passar utmärkt till. Den som vill ha det ännu matigare kan koka lite ris till.
 
Yoghurtdip
2 dl turkisk youhurt
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 riven gurka som kramas ur
1 tsk honung
Salt och peppar