Färsk salsicca serverad med risotto med karl-johan och parmesan

Idag blev det äntligen en tur i skogen. Jag älskar verkligen att plocka svamp. Faktiskt en av fördelarna med att hösten närmar sig. Det blev en ganska kort utflykt men vi hann plocka en hög fina soppar, lite kantareller och en och annan taggsvamp.


Trots att killarna klagade lite när de var tvungna att hänga med, tyckte de det var jättekul i skogen. De gillar att springa runt och börjar bli riktigt duktiga även på att hitta svamp. Har lärt dem att de bara får plocka soppar och kantareller och det funkar bra. Andra skivlingar är lite svåra så det väntar vi med ett tag. Snart är det dags för trattisar också. Då får vi ge oss ut igen.

Naturligtvis blev det egenplockad svamp till middag ikväll. En underbar risotto med karl-johan och parmesan. Hade köpt jättefina färska salsiccas hos slaktaren sist också och de passade utmärkt till.

9-åringen var hovmästare och tog upp beställningar. Tur att alla beställde samma, ha ha. Och 6-åringen sa att han aldrig hade varit på en så bra restaurang. Man fick ju hämta mer mat.

Här kommer recepter på risotton. Jag väljer att ha lika delar buljong och vin, till skillnad från de flesta recept....och lite extra parmesan.Tycker det blir ännu godare. Så det är bara att ge sig ut i skogen.

4 personer
1 hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
4 dl risottoris
Olivolja
5 dl grönsaksbuljong
5 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
Rivet skal från 1/2 citron
Salt och peppar
200 gram karljohansvamp
Smör att steka i

Fräs lök och vitlök lätt i olja. Häll på ris och låt det svettas lite. Häll på delar av buljongen och vinet. Späd allt eftersom tills riset mjuknar. Det ska fortfarande ha en liten kärna. Under tiden steker du svampen i rikligt med smör och saltar lite. Rör sen i svampen, parmesanosten och citronskalet i risotton. Smaka av med salt och peppar. Servera med stekt eller grillad salsicca i skivor.