Amerikanska blåbärspannkakor
Eftersom vi fortfarande faktiskt har semester passar vi på att njuta lite extra på morgonen med amerikanska blåbärspannkakor. Bäst är de egentligen tillsammans med riktig lönnsirap men tyvärr var den slut hemma. Missade det på inköpslistan igår. Funkar dock ganska bra med florsocker också...och lite smält smör! Det är otroligt gott med något lite salt som bryter av, tycker jag. Ett annat tips är att servera pannkakorna tillsammans med lite knaperstekt bacon. Ännu godare😊
Har testat ganska många recept men fastnat för just detta, från en amerikansk kokbok vi har hemma. Culinaria USA heter den. Jättestor kokbok som är tyngre än bibeln. Där hittar du recept från hela USA men även reseberättelse och anekdoter. Du kan läsa allt om hur amerikanerna firar sina högtider och du får reda på historien bakom den amerikanska "dinerns" framgång. Tips för de som vill veta mer om amerikansk matlagning. Det jag gillar med de här pannkakorna är att det är lite mindre socker i dem. Eftersom man serverar dem med socker eller sirap så behövs inte mycket socker i smeten. Jag brukar tar också ta lite filmjölj eller yoghurt istället för en del av mjölken. Ger en lite syrlig god smak. Man kan även ha i ett par teskedar vaniljsocker om man tycker det är gott.
6 pannkakor
2,5 dl mjöl
1 ägg
1 dl filmjölk
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/4 tsk salt
1/2 dl blåbär. Om du använder frysta, tina dem inte!
Smör till stekpannan
Vispa ägg med mjölk och fil. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ihop allt. Tänk på att inte ha för hög värme när du steker eftersom de tar lite längre tid än vanliga pannkakor. Ca två matskedar smet är lagom till en pannkaka. De ska vara ganska små men man får breda ur smeten lite i stekpannan eftersom smeten är så tjock. Har du en mindre stekpanna kan du gärna använda den. Annars funkar det utmärkt med en vanlig. Lägg bara smeten i mitten av pannan.
