Min vietnamesiska soppa

I helgen har vi haft fullt upp, minst sagt...som vanligt kan väl tilläggas. Förutom tennisträning, fotbollscup och kalas har pappa varit och hjälpt oss med att bygga en litan altan och trappa vid ingången. Verkligen välbehövligt!!! Efter att ha tittat på den före detta grusgången i flera år, med mer ogräs än grus så blir man lycklig när man kommer hem och ser hurt fint det blir. Att vi inte längre behöver rensa är nästan ännu bättre.
 
På grund av tidsbristen hann det bli både restaurangbesök, varmkorv och kinsesisk hämtmat den här helgen. Det blir så ibland...även för mig;-) På lördagskvällen fixade jag dock ihop en lite trevligare middag att bjuda mamma och pappa på. Det blev ytterligare en favorit i repris, nämligen min vietnamesiska soppa med fiskbullar. Man kan även göra den med frikadeller, antingen på kycklingfärs eller fläskfärs. Blir också supergott!
 
 
Vietnamesisk soppa 4 personer
 
Buljong:
2 skivade vitlöksklyftor
Ca 3 cm hackad färsk ingefära
1/2 -1 hackad röd chili...beror på hur stark man vill ha den
1 dl fisksås
1 liter vatten
2 pressade lime
3 msk socker
Salt
 
Fiskbullar:
250 gram lax
250 gram torsk. Använd gärna fryst fisk men tina ordentligt innan så du får bort allt vatten.
1 msk fisksås
1 näve färsk koriander
1 pressad lime
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 dl grädde
1 tsk salt
1/2 röd chili. Kan uteslutas om man tycker det räcker i såsen. Eller om man ev. vill servera fiskbullarna ihop med något annat till barnen.
 
Tillbehör:
1 kruka hackad färsk koriander
1 kruka hackad färsk thaibasilika
1 kruka hackad färsk mynta
2 morötter i långa strimlor. Använd potatisskalaren
150 gram sockerärtor i bitar
1 paket färska böngroddar
Hackad grön och röd chili
 
Risnudlar till 4 personer
 
 
Koka ihop alla ingredienser till buljongen. Smaka av och krydda mer om du vill. Buljongen ska ha en bra balans mellan sött, salt, syrligt och starkt. 
 
Mixa all ingredienserna till fiskbullarna. Låt vila några minuter. Smeten blir lite lös men om den inte går att rulla så tillsätt lite mer ströbröd. Rulla till bollar och lägg i den sjudande buljongen. Låt koka ca 5 minuter.
 
Koka nudlar och hacka/strimla all grönsaker och kryddor och lägg i små skålar. Lägg även nudlarna i en skål och ställ fram allt på bordet. Låt sedan alla fixa sin egen soppa. Lägg nudlar, böngroddar, morötter och sockerärtor i botten och häll på buljongen och fiskbullarna. Toppa med kryddorna och mer chili om du vill!
 
 
 
Vietnam, vietnamesiskt, soppa, asiatiskt, fiskbullar, pho, nudlar,