Marockansk couscoussallad med ugnsbakade harissamorötter

Underbar kväll igår på altanen med vänner. Har inte varit många såna i år, tyvärr. Trots att det blev lite kyligt när det mörknade, gav vi inte upp. Vårt grymma egensnickrade bord med plats att elda i mitten hjälpte förstås till. Och några glas rödvin och en varm kofta😉
 
Jag bjöd på grillade kycklingspett, karré,  marockansk couscoussallad med ugnsbakade harissamorötter, yoghurtsås, en paprikasås och libabröd. Älskar de marockanska smakerna med mycket spiskummin, vitlök och harissa. För er som inte vet är harissa en stark kryddblandning.  Man kan kan göra den själv men den finns också att köpa färdig på tub. Ni måste bara testa den här salladen. Matig, kryddig och supergod! Servera den ljummen till grillat, gärna kyckling. Gjorde en marinad på pressad apelsin, olivolja, vitlök, spiskummin, honung, sambal oelek, salt och peppar.
 
Marockansk couscoussallad med harissamorötter:
 
600 gram morötter i stavar
2 rödlökar i klyftor
3 msk olivolja 
1/2 msk Harissa 
1 tsk spiskummin
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 tärnade avokados
1 dl sultanrussin
1 dl valnötter
Lite flytande honung
Lite hackad färsk mynta
 
3 dl couscous, gärna fullkorn
 
Dressing:
 
1/2 dl tahine (sesampasta)
1/2 dl pressad apelsinjuice
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 tal flytande honung
salt 
 
Lägg morötter och lök i en ugnsfast form. Blanda ihop olja, harissa, salt, spiskummin och honung och häll över. Blanda och rosta i ugn, 200 grader i 30 minuter. 
 
Under tiden gör du couscousen enligt anvisning på förpackningen. Smula gärna en buljongtärning i vattnet när det kokar upp, det blir godare. När den är klar rör du i en klick smör och ställer åt sidan.
 
Blanda ihop dressingen och smaka av med salt.
 
Rosta valnötterna snabbt i stekpanna. Ringla över lite honung, rör runt och ställ åt sidan.
 
Blanda morötterna med couscousen på ett stort fat. Lägg i avokadon och russinen. Blanda. Ringla över dressingen. Toppa med valnötterna och färsk mynta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marocko, marockanskt, morötter, couscous, harissa, harissamorötter, sallad